28 August 2013

Dendeng Daging

Raya haritu En. Suami teringin nak mkn dendeng daging.. So, aku dgn rela hati masakkan dendeng utk si dia.. En. Suami pun sgt ringan tulang membantu di dapur.. Hehe.. Tq hubby..

So, skarang nak share resepi. Insya Allah sedap & menepati citarasa anda.. :)

Bahan-Bahan:
1 kg daging lembu

Bahan Perap:
1 sudu besar kicap pekat ABC
5 sudu besar kicap lemak manis Tamin
3 sudu besar cili boh

Bahan Kisar:
25 tangkai cili kering
3 ulas bawang besar
2 inc halia
6 ulas bawang putih
* semua bahan di atas hendaklah digoreng terlebih dahulu sebelum dikisar
1 1/2 sudu teh biji jintan manis
1 1/2 sudu teh biji jintan putih
1 1/2 sudu teh biji ketumbar

Bahan Tumis:
5 biji buah pelaga
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih

Cara-Cara:
1. Daging dipotong nipis kemudian direbus.
2. Setelah daging lembut, toskan dan tumbuk-tumbuk daging tersebut.
3. Gaul daging tadi dengan kicap pekat/lemak manis & cili boh. Perap selama 1-2 jam.
4. Goreng daging yang telah diperap. Ketepikan.
5. Tumis buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih hingga naik bau.
6. Masukkan bahan kisar tadi. Tumis lagi hingga naik bau dan agak garing.
7. Masukkan daging yg telah digoreng tadi.
8. Tambah garam (jika perlu). Kacau hingga sebati. Hidangkan.

0 comments:

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight charts