18 July 2013

Siakap Steam Lemon for Buka Puasa

Smalam, balik keje je trus g dapur.. Prepare utk masak buka puasa.. En. Hubby teringin nak makan Ikan Siakap Steam Lemon..

Ikan aku dah bli kat NSK.. Sekor RM6.90 je bersaiz sederhana. Okla, utk 3 org makan.. Afeef pun bkn mkn sgt.. Huhu..

So, aku share resepi..

Bahan-Bahan:
Ikan siakap saiz sederhana
1 liter air

Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 batang serai
1 biji lemon
1 kiub perisa ayam (aku guna brand Maggi)
1 sudu besar gula
1/3 sudu teh garam halus

Bahan Hiasan:
10 biji mix fish/sotong/ketam balls
1 biji tomato
1/2 bungkus white mushroom

Cara-Cara:
1. Campur semua bahan kisar dan kisar hingga hancur.
2. Gaulkan dengan ikan siakap. Perap selama 30 minit.

Cara Steam:
1. Letak ikan yang telah diperap tadi atas steam tray.
2. Dalam inner pot, masukkan fish/sotong/ketam balls, tomato, mushroom & air.
3. Kukus ikan sehingga masak.
4. Hidangkan ikan dalam pinggan & senduk sup atas ikan berserta bahan-bahan hiasan yang telah di masak dlm inner pot tadi.

**Aku guna multicooker+steamer Faber seperti ni:




0 comments:

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight charts