08 June 2011

Cloth Diapers


Skang ni ramai ibu2 dah beralih pada cloth diapers.. Sebenarnye kite sume ade pilihan.. Sama ada nak guna disposable diapers (DD) atau pun cloth diapers (CD) untuk baby kite.. Ade orang beranggapan klau gune CD ni lebih menyusahkan.. Sbb kne basuh CD everyttime baby kite wee wee or poo poo..

Tapi, klau nak diikutkan CD ni lebih menjimatkan.. Lagi pun, boleh mengajar ibu2 untuk lebih rajin membasuh lebih kurang 6 helai CD sehari..

CD ni juga boleh dibasuh mengguna mesin basuh.. Tapi sbelum tu masukkan dulu dlm wet beg.. Utk menjamin CD supaya sentiasa elok utk dipakai berulang kali..

Sekurang2nya 20 helai CD dah mencukupi untuk new born baby hingga umur 3 tahun.. Dan boleh menampung hingga 13kg.. Jom tgk brape para ibu boleh jimat dgn menggunakan CD ni..

Kos menggunakan disposable diapers (DD):
RM1 sekeping x 6 = RM6 sehari
RM6 x 365 hari =RM2190 sethn
RM2190 x 3 thn = RM6570 seorang anak

Kos menggunakan cloth diapers (CD):
1 helai = RM25
12 helai : 12 x RM25 = RM300
20 helai : 20 x RM25 = RM500

**CD yang same juga bole digunakan untuk anak seterusnye..

Sebelum menggunakan CD ni, CD perlu dibasuh & dikeringkan secara berulang sebyk 3 kali.. Ni utk memastikan tiada chemical kilang yg terlekat lagi kat CD ni.. Proses penyerapan pun akan lebih baik.. 1 CD boleh digunakan 3-4 jam.. Bila basuh, elakkan menggunakan pure soap, enzymes, fabric whiteners, fabric brighteners, fabric softeners ataupun anything scented..

Ok, tu je nak nak kongsi ngan bloggers pagi ni.. Buatlah keputusan yg terbaik utk anda & bayi anda!~

0 comments:

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight charts