31 May 2011

Checklist Barang Bersalin

Mase kenduri kawen adik aritu, ramai tanye aku dh start packing barang utk bersalin ke nanti.. Selambe je aku jawap belum! Huhuhu..

Kandungan baru je mencecah 8 bulan.. Ade lagi 4 minggu sbelum due date.. Hehehe.. Tapi org2 tua kate biar prepare awal2.. Takut bersalin awal plak dari tarikh yg dijangke.. Btul gak tu.. So, start minggu ni aku dh kne packing barang sket2.. Yang penting2 je la.. Insya Allah klau normal delivery aku duk kat KPJ Shah Alam tu dlm 2 hari 1 malam je.. Apepun, aku doa sgt2 agar semuanye berjalan lancar.. Insya Allah..

Ok, kat sini aku kongsi sket barang2 yg aku akan start packing mlm ni.. Hehe..

Mummy's Stuff
Rekod lawatan mengandung
Guarantee Letter
Kad pengenalan/kad nikah
Baju tidur butang depan (3 helai)
Stoking (2 pasang)
Kain batik (3 pasang)
Bengkung
Toiletries
Selipar
Disposable panties
Nursing bra
Tisu/wet wipes
Maternity Pad
Kurma
Air Zam Zam
Tuala/tuala muka
Al-Quran/Surah Yasin
Handphone/Kamera
Sweater
Tudung
Telekung/Sejadah

Baby's Stuff
Alas utk salin lampin
Pampers/lampin kain (10 helai)
Baby wipes
Nappy cream/Drapolene cream
Baju & seluar (6 pasang)
Sweater
Topi (2 helai)
Stoking (3 helai)
Sarung tangan (3 helai)
Minyak telon/losyen/baby oil
Barut bayi (3 helai)
Plastik beg utk baju kotor (2 helai)
Mandian bayi/bedak/sikat
Tuala

Selamat Pengantin Baru







Selamat Pengantin Baru utk adik bongsu Shafynaz & Aizat.. Tersangat la bz dari hari Jumaat sampai smalam.. Arini baru start kje..

Skang ni diorang tgh berhoneymoon kat Cameron Highlands.. Smoge berbahagia hingga syurga.. Insya Allah.. Jadilah isteri yg solehah utk suami & keluarga..

Tak larat nak tulis pjg2.. Penat blum abes..

Apepun, selamat menempuh hidup berumah tangga.. Banyakkan bersabar ok.. Heehehe.. Daaa~

25 May 2011

Tips Anak Soleh/Solehah



Pagi tadi on the way ke opis sempat dengar Sinar FM.. Kebetulan ade sesi soal jawab dgn Dato' Dr. Hj. Fadzilah Kamsah.. Beliau share tips untuk anak soleh/solehah..

Yang pertama sekali ibu bapa perlu selalu +ve.. Kne slalu berdoa yg anak mereka ni baik, soleh.. Tak jahat atau nakal.. Kata2 itukan satu doa.. So, slalu la berkata yg baik ttg anak2 kita..

Di samping itu, ibu & ayah kene slalu amalkan 4 surah ni.. Mase anak tgh tidur, pegang kepala mereka & bacakan ayat2 ni:

1) Al-Fatihah
2) Ayat Kursi
3) Alam Nashrah
4) Surah Taha (Ayat 1-5)

Lepas tu, doa di ubun kepala anak2 supaya menjadi anak soleh/solehah..

Beliau juga bgtau, anak2 jadi nakal kerana diet/makanan yg mereka ambil terlalu memberi rangsangan -ve kepada mereka.. Jadi, kene elakkan:

1) Daging merah - lembu/kambing
2) Jajan-jajan yg mengandungi banyak perisa

Banyakkan makan:

1) Buah-buahan sebelum makan nasi - ada vitamin c untuk kurangkan rangsangan -ve
2) Sayur-sayuran
3) Daging putih - ikan/ayam

Ok, setakat tu je utk dikongsikan bersama hari ni.. Yang penting, usaha, doa & tawakal.. Insya Allah, semoga anak2 Islam akan dipelihara Allah & menjadi khalifah yang soleh/solehah.. Amin...

20 May 2011

Kem Ibadah

Masjid Negara akan menganjurkan ”Program Kem Ibadah Remaja Siri 2/2011” sempena cuti persekolahan pada 27 hingga 29 Mei 2011 di Masjid Negara, Jalan Perdana, Kuala Lumpur. Penyertaan dibuka kepada pelajar sekolah menengah berusia 13 hingga 17 tahun. Pendaftaran dan maklumat lanjut, sila hubungi urus setia 03-2693 7784.

Citrawarna

Orang ramai dijemput memeriahkan ’Citrawarna 1Malaysia 2011’ pada 21 Mei 2011 (Sabtu), mulai pukul 5.00 petang di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur. Pelbagai acara menarik diadakan seperti perarakan kebudayaan, persembahan tarian, pameran seni kontemporari dan jualan produk tempatan. Maklumat lanjut, hubungi 03-4047 4525 / 03-4043 0462.

Happy Mother's Day


Lupe nk update entry Mother's Day 8 Mei 2011 aritu.. Actually kiteorg buat makan2 kat umah je.. Kiteorg bli kek & bunga utk ibu tersayang..

Terima kasih ibu atas segalanya.. Semoga ibu dipjgkan umur, dimurahkan rezeki, diredhai Allah & keluarga kita sentiasa bahagia hingga SYURGA.. Insya Allah.. We lurveee YOU!!~~

19 May 2011

Salam Takziah..


Smalam dapat berita dari Farah, salah seorang kawan opis kteorg, Kak Wati telah kembali ke rahmatullah semalam lepas maghrib.. Walaupun xberapa rapat, aku juga mengenali arwah.. Tutur katanye sgt lembut.. Dan orgnye mmg peramah..

Arwah meninggalkan suami & seorang anak yg kini sedang belajar di Jerman. Arwah telah menderita penyakit kanser lebih kurang setahun.. Jenazah telah dibawa balik ke kampung suaminya di Kedah malam tadi utk dikebumikan hari ini..

Salam takziah buat keluarga arwah.. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yg beriman.. Insya Allah.. Amin..

Dari DIA kita dtg, dan dari DIA juga kita akan kembali...

Al-Fatihah...

17 May 2011

Online Shopping



Yeay!! Berjaya menyopping online utk our baby boy.. Tak kesahla mahal sket sbb puas aku pusing kt GM Klang, takde plak yg berkenan kat hati..

Aku beli 2 set carter's baby rompers.. 5 in 1.. Harge dlm RM40/set.. Cute sgt.. Blum sempat tunjuk kat Hubby sbb smalam xjumpe dia satu hari.. Maklumla, kje shif.. Sangat rindu dgn dia.. Hehehe..

Last week mcm2 agenda kteorg satu family.. Bli bunga utk majlis kahwin adek bongsu aku, Shafynaz kt Jalan Taiping, Klang.. Malam ahad plak, ibu & ayah pegi merisik Alia, bakal tunang adik lelaki aku.. Kire thn ni byk sangat kenduri kat umah.. Huhu..

Penat gak weekend xdpt rehat sgt.. Lepas tu ade 1000 goodies yg kne ikat reben & tampal sticker.. Tu sume kje aku la.. Sbb yg lain2 aku dh tak larat nak buat.. Maklumlah dan 7 bulan lebih perut nih..

Sticker kahwin adek aku pun aku tempah online je.. Senang kje.. Tunggu derang antar ngan post laju je.. Skang ni, nak beli apepun sgt mudah, thru online shopping je.. Tapi, kne hati2.. Tgk review dr pembeli dulu & bandingkan harge.. Rajin2la surf internet utk dptkan tawaran yg terbaik..

11 May 2011

Mothercare Perineal Gel

Minggu ni nak jalan2 pegi MidValley or Subang Parade.. Nak g carik Mothercare Perineal Gel.. Aku ade terbaca beberapa blog yg tulis pada gel nih.. Ramai yg panggil Magic Potion.. Hehehe.. Aku pun try la surf kat internet nih.. Gel ni sangat bangus digunakan dalam masa 6 minggu sebelum bersalin utk mengurangkan kesan koyakan ketika melahirkan bayi.. Dan kulit akan lebih anjal & lembut..

Aku sempat gak call Ibu mintak tlg tgkkan kat Mothercare KLCC if gel ni still available.. Kebetulan Ibu kje kat Petronas Twin Tower, lunch bleh la tlg blikan gel tu klau ade.. Harga xmahal sgt dlm RM32.00 je..

Ni details yg aku sempat surf kat internet..
  • Mothercare It's Your Body Perineal Gel

  • Specially formulated with olive oil and calendula to soften and moisturise your perineal area, helping to prepare it for stretching during childbirth

  • Fragrance free, dermatologically tested, hypo-allergenic, gynaecologically tested

  • To use: Gently massage the gel into the perineal area. Use twice daily for 6 weeks leading up to birth to help improve elasticity and soften the skin in preparation for labour

  • Sharing is caring!!~

    ** update: perineal gel ni dah xde stock di semua cawangan Mothercare Lembah Klang.. aku sgt frust!! huhu..

    Tetanus Vaccine

    Sepanjang pregnancy ni, 2 kali aku diberi imunisasi tetanus.. Tertanya gak, penting sgt ke imunisasi nih.. Sbb ade beberapa org kawan aku yg pregnant, doktornye takde suruh plak ambil suntikan tetanus nih..

    Utk mengelakkan kemusykilan, aku sempat tanye dgn Gynea aku, Dr. Shahbahiyah.. Dia bgtau yg imunisasi tetanus skang ni adalah satu option.. Bole ambil ataupun tidak.. Sbb kat M'sia kes tetanus ni dah semakin kurang..

    Doktor bgtau lagi, sekiranya ibu2 pernah mendapat suntikan kali pertama di mana2 klinik kerajaan/swasta, mesti diikuti dgn suntikan kali ke-2.. Baru vaksin tu boleh bertindak dgn sempurna dlm tubuh badan kita & mencegah penyakit tetanus pada bayi yg bakal dilahirkan..

    First time aku ambil suntikan tetanus ni masa bulan 4-5 pregnancy di Poliklinik Zailina, Klang.. Last week, aku ambil suntikan ke-2 di KPJ Shah Alam.. So, bagi ibu2 mengandung dapatkan dulu nasihat & pandangan drpd Gynea masing2 berkaitan suntikan tetatus ni kerana mereka lebih pakar..

    Enjoy pregnancy!!~

    10 May 2011

    Thor


    Last week sempat tgk Thor kat TGV Sunway Pyramid.. Memula nak tgk 3D, tapi disebabkan harge tiket mahal sgt, xjd la tgk 3D.. Wayang start pkul 11.15pg.. Aku tak pnah pun bace komik pasal Thor nih.. So, mase 1st time tgk jalan cite cam pelik sket.. Hehe.. Tapi bile dh half way, menarik plak.. Mix between action & comedy.. Kire bole layan la..

    Tp yg tak bestnye, sepjg movie tu ade la 2 org makcik ni duduk btol2 kat blakang aku ngan Hubby.. Punyela bising.. Time tgk movie tu la yg derang nak buat review sendiri.. Siap borak2 bagai.. Dia ingat cinema tu dia laki tiri makcik dia punye kot?? Tak sivik langsung.. Aku plak malu.. Sbb makcik tu melayu.. Bangsa lain tgk je wyg tu dendiam sbb ade rase respect ngan org lain dlm wyg tu.. Yg makcik ni, tak tau la aku nak cakap.. Sgt annoying ok.. Seb baik la aku bersabar sepjg movie tu.. Klau tak, mau je aku ckp "Makcik, kteorg bayar wyg ni bukan nak dgr makcik ckp!! Sila la senyap!"

    Aku malas nak bukak mulut, sbb aku tgk org lain pun diam je malas nak layan makcik2 yg takde sivik ni.. Sudahnye, lepas wyg aku terasa sgt lapar dek perangai makcik2 tadi.. So, trus aku ngan Hubby g Fullhouse mkn alfredo pasta, chicken chop, potato wedges, mushroom soup with honeydew milkshake & coconut sea.. Yummmyyy!!~

    08 May 2011

    KPJ Healthcare Shah Alam


    Alhamdulillah.. Smalam selesai 1st check up kat KPJ Healthcare Shah Alam.. Dulu dikenali sbg Shah Alam Medical Center (SMC).. Dan 1st time gak set appointment dgn Dr. Shahbahiyah Mohd Zain.. She is a very nice and soft spoken lady.. Nurse kami pulak adalah Kak Ida.. Sangat friendly & sgt2 membantu kami.. Tq to both of you.. Eventhough baru 1st time jumpe, tp mcm dh lame dh knal.. Hehe.. Dan rupe2nye Dr. Shahbahiyah ni adalah isteri kepada pengkritik tetap program Pilih Kasih RTM, Prof. Dr. Abu Hassan Hasbullah yg juga pensyarah di UM..

    Lepas ni, next appointment will be on 21st May 2011.. So far, alhamdulillah baby dalam keadaan sihat, kedudukan pun ok.. Dapat aku tgk tapak kakinye yg kecil & comel.. Subhanallah.. Kejadian Allah, sangat indah.. Tapi, skarang ni ramai pulak yg tergamak buang anak mereka.. Sekali buat dosa berzina, jangan ditambah dgn dosa membunuh.. Astaghfirullah..

    Hmm.. Apepun aku ngan Hubby sangat gembira dengan bakal baby kami yg bakal lahir.. Dijangka pada 29 Jun 2011.. Tp mungkin boleh jadi awal atau lewat seminggu.. Bergantung pada keadaan & keizinan Allah.. Dan terungkai sudah teka-teki kami selamat 7 bulan ni.. Sama ada baby boy atau baby girl.. Sebenarnye kami berdua tak kesah sgt.. Cukup jika baby kami sehat & sempurna sifat.. Insya Allah..

    Tapi semalam, setelah 3 kali pengesahan doktor.. Kami bakal menjadi mummy & daddy kepada seorang little PRINCE!!~ Alhamdulillah.. Syukur, terima kasih Allah.. Terima kasih juga kepada keluarga yang sentiasa mendoakan.. Sekarang ni, kene jage diri bebaik sbb 2 bulan je lagi kami bakal menimang cahaya mata.. Byk preparation yg perlu dibuat dr segi mental & fizikal.. Smoga aku & suami dapat mengharunginye.. Insya Allah..

    Okla, penat smalam blum habis.. Ni nak rehat jap.. Daaa~

    04 May 2011

    Romper!!


    Aku skang tgh obses dgn baby romper.. Huhu.. Asal nampak je, mesti nak beli.. Tp En. Hubby slalu pesan jgn membazir.. Sbb nanti, mesti banyak hadiah org bagi lepas bersalin.. Hahaha.. Yela tuh, mengharapkan hadiah org.. If ade org murah hati nak bagi, alhamdulillah terima kasih..

    Apepun, aku kne amik cuti ni shopping barang2 baby sket lagi.. Nak pegi weekend, sebuk plak.. Sbb sepanjang Mei ni byk jemputan kahwin.. Termasuklah wedding adik bongsu aku 29 Mei 2011 (belah kteorg) & 4 Jun 2011 (belah lelaki).. So, mmg every weekend tersangatla bz menolong dia setelkan penghantaran kad kawin, door gift utk tetamu, ngemas rumah, beli katil baru.. Macam2la..

    Aku pun dh slow2 buat check list ape bende lagi yg nak kne beli & bwk hospital.. Seb baik En. Hubby byk menolong.. Daddy mithali ni, insya Allah..

    Aku ade singgah GM Klang aritu.. Bole kate harga baju2 baby kat sane murah2.. Lagi2 klau kite beli dlm kuantiti yg byk.. Bole nego harge lagi.. Yg aku tuju dulu mestila romper.. Teruja nih.. Klau sape2 tau online blog yg jual romper cute & murah, share la ngan aku erk.. Thanx.. Huhu..

    03 May 2011

    Bertemu Penciptanya..

    Osama, beliau diburu Amerika dan negara sekutu sejak berdekat lamanya..

    Akhirnya, dunia telah mengesahkan Osama telah terbunuh dalam satu serangan oleh tentera Amerika semalam..

    Sebagai umat islam, mari kita sama-sama sedekahnya Al-Fatihah ke atas rohnya.. Semoga beliau tenang bertemu Allah SWT & ditempatkan di kalangan org2 yg beriman.. Amin...

    Tentang perjuangannya.. Allah lebih mengetahui dan biar Allah sahaja yang mengadili..

    FastFive



    Smalam, lepas g opis En. Hubby blanje tgk wayang.. FastFive.. Sekuel filem Fast & Furious yg ke-5.. Tgk kat Summit, USJ.. Slalunye klau kiteorg g tgk kt GSC Summit, takdela ramai sgt org.. Smalam, ramai giler duk beratur bli tiket.. Seb baik gak kiteorg dh buat online booking..

    Wayang start pkul 4.00ptg.. Abes dlm 6.15ptg.. Sepanjang tgk movie, baby kat dlm perut ni menendang2 byk kali.. Teruja gaknye ngan aksi FastFive, ataupun bunyi yg terlalu bising.. Yela, mcm filem2 terdahulu scene berlumba kereta, kejar-mengejar sekali lagi dipertaruhkan dlm filem terbaru ni.. Ditambah lagi dgn scene tembak-menembak.. Gamat satu hall..

    Sudahnye, sampai abes wayang baby masih lagi menendang.. Lapar pun same kot, sbb lunch aku hanya mkn karipap, kongsi ngan Hubby.. Huhu..

    Apepun, FastFive adalah filem yg terbaik aku kire dlm 4 lagi sekuel Fast & Furious sebelum ni.. Lebih mendebarkan, lebih aksi & di luar jangkaan.. Korang kne tgk ok!~

    Okla, kne sambung kje.. Later..~
    Daisypath Anniversary tickers

    LilySlim Weight charts