22 April 2011

Botol Susu Bebas BPA


Korang tau tak isu pasal botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi "Bisphenol A (BPA)" yg akan diharamkan oleh kerajaan berkuatkuasa Jan 2012 ni..

Pengharaman dibuat kerana botol2 ini didapati boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekaligus mengganggu sistem fungsi tubuh bayi..

Smalam aku ade terbaca 1 artikel kt newspaper pasal botol susu ni.. Senang je nak bezakan yg ada BPA & yg free BPA.. Di belakang botol susu tu ada tertulis nombor kitar semula.. Jika ianya nombor 3, 6 atau 7, ini berkemungkinan botol tersebut mengandungi BPA.. Nombor 1, 2, 4 & 5 pula, bebas dari BPA..

Terdapat beberapa senarai botol susu yg free BPA.. Boleh check di mana2 supermarket atau kedai2 barangan bayi.. Antaranya Pureen, Avent, MAM, Medela, Safety Plus, Bumble Bee dan Pigeon.. Harga pula berbeza setiap brand..

So, ibu2 berhati-hati semasa membeli barangan keperluan bayi.. Lagi2 sekarang ni tgh banyak sales.. Check dulu semua barang sebelum membuat bayaran.. Happy shopping!~

1 comments:

Jasman said...

o0o0o0o0o...

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight charts