29 April 2011

Tak Akan Kembali..

Hening malam
Bulan suram
Bintang sembunyi

Ke kiri ku mati
Ke kanan ku sepi

Rintik hujan mengejek diri
Sampai bila harus begini
Menanti sesuatu yg tak pasti

Surat terakhirnya aku tatapi
Sungguh, dia tak akan kembali lagi

Penyebuk!

Ade org sebuk sgt perihal org lain.. Pandai je la nk kritik itu ini.. Mcmla dia tu btul sgt.. Mcmlaa semua bende pun dia tau.. Mcmlaa penuh ilmu di dada nak komplen tu, nk bg pendapat ni.. Org tak mintak pun!~ Lagi2 melibatkan maruah kite.. Pastu, pandai2 plak passing cite kat org pasal kite.. Ni sume main cite blakang.. Hmm.. Blakang branila!!

Kadang2 rase nk jerit je.. Aku tak suke ko la!! Tak suke ko nak bagi ape2 opinion pasal hidup aku.. Aku rase aku tak pnah pun kaco ko! Apetah lagi nak borak2 pasal kehidupan ngan ko! Sungguh aku tak selera..

Aku tau ni sume bibit2 cemburu.. Sbb ko tak pnah bersyukur, tak pernah puas dgn nikmat yg Allah dh berikan dlm hidup ko.. Masih lagi la nk cari pasal ngan org lain.. Ko duk dendiam jage family ko sudah!~ Kadang2 Allah bagi nikmat tu adalah ujian bagi hamba2nye.. Sedar sikit, jgn nak meninggi diri. Pada ko, ko je la yg pandai.. Ko je la yg btul.. Hidup ni mcm roda, bile2 masa je ko boleh tersungkur di bawah.. Mcm skang ni, satu persatu masalah menimpa ko.. Aku bukan mendoakan tapi, janji Allah itu pasti.. Ko aniaya org, ko dpt balasan.. Klau tak kne kat ko, kene kat keluarga ko..

Aku bkn sempurna.. Aku juge belajar dari kesilapan.. Ko klau nak puas hati, sila beranikan diri ckp dpn muke aku! Org mcm ko ni la duri dlm masyarakat tau.. Jaja cerita itu ini.. Sabar aku ade batasnye..

I was taught to forgive, but never forget.. Out!!~

26 April 2011

Cucur Bawang

Org kate, ape yg mak masak tu sedap aje.. Lagi2 klau org di perantauan.. Bertahun belajar or kje sane.. Mesti rindu ngan masakan mak..

Aku antara org paling bertuah.. Lepas kahwin masih duduk ngan mak.. Insya Allah sehingga abes berpantang.. Sbb En. Hubby kje shif.. Risau katenye tinggalkan aku sensorang kt umah yg baru kteorg beli..

Insya Allah, if takde aral barang2 akan diangkut ke rumah baru Ahad ni.. Rabu ni plak, ade org dtg cuci rumah.. Hopefully semuanye berjalan lancar.. Lepas abes pantang, kteorg akan berpindah ke rumah baru.. Home sweet home!

Sepanjang mengandung ni, aku disajikan dgn mcm2 makanan yg ibu masak.. Dan paling hebat aku kira ialah cucur bawang! Simple, tapi berjaya membuka selera aku.. Banyak jugak la aku makan.. Kadang2 3 hari straight pun tak kesah makan cucur bawang.. Lagi sedap cicah ngan sambal sardin!!~ Huhu..

Ade petua nak bagi cucur bawang tu sentiasa rangup.. Masa gaulkan adunan tepung gandum, bawang besar, cili, ikan bilis, lada hitam, telur & sedikit kunyit, tambah tepung jagung dlm 2 sudu kecil & semua adunan tadi digaul dgn air sejuk.. Insya Allah, cucur akan lebih rangup!~ Selamat mencuba!!~

25 April 2011

Pureen Sales @ PJ


Sabtu lepas sempat menghabiskan duit shopping kt Pureen Sales @ PJ.. Ditemani oleh Cik Farah & En. Wanbah.. Ramai giler ok!!~ Siap ade yg jerit2 nak pengsan sbb terlalu pack..

Kteorg smpai lebih kurang pkul 10.00 pagi.. Tp jalan dah jem giler.. Seb baik kteorg dpt parking kt kawasan rumah orang.. Kne jalan sikit la tp..

Time kiteorg sampai, dh ramai org duk beratur masuk.. Tak kurang juge yg dah siap abes shopping.. Berbeg2 aku tgk derang pegang.. Siap bwk troli lagi.. Mmg btol la.. Sales2 mcm ni la yg ditunggu oleh sume parents..

En. Hubby xdpt teman sbb kje Sabtu tu.. Seb baik ade Farah ngan Wanbah tlg angkat barang ibu mengandung nih!! Huhu.. Terima kasih ye korangg..

Abes gak dlm RM300 kat Pureen Sales tuh.. Alhamdulillah mcm2 gak yg aku dpt beli..

Baju baby 3 pasang - RM10 each
Sarung tgn baby 2 pasang - RM1 each
Pampers Dry S66 (2 packs) - RM24 each
Botol susu BPA free 3 botol - RM4 each
Storage breastmilk bottle BPA free (6pcs) - RM12
Pureen Baby Powder 2 botol - RM7
Nappy liner 100pcs (2 kotak) - RM9 each
Liquid cleanser 150ml - RM15
Disposable nursing pad 36pcs (2 kotak) - RM20 each
Maternity pads 40pcs - RM12
Plain mat L size - RM10
Cotton Napkin 10pcs - RM20
Disposable panties 2 packs - RM6 each
Baby wipes 100 pcs (4 packs) - RM18
Nappy rush cream - RM9

Tu je yg aku igt.. Huhu.. Yg pasti aku tgh tunggu Anakku Sales plak kt Klang nih.. Ade org kate bln 6 ni.. Hopefully larat lagi la aku berjalan sbb time tu dah 8 bulan lebih dh perut nih..

Lagi satu, aku rase klau sale2 mcm ni xpayah la nak bawak anak2 yg masih kecik tu.. Ade baby aku tgk mcm baru 2, 3 bulan.. Kesian kt baby tuh, bersesak2 dgn org.. Yg mak bapak pulak mcm xkesah je.. Pelik aku jap.. Tp nak buat camne.. Lain org, lain la prangai kan.. Huhu.. Apepun, keselamatan perlu diutamakan..~

22 April 2011

Botol Susu Bebas BPA


Korang tau tak isu pasal botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi "Bisphenol A (BPA)" yg akan diharamkan oleh kerajaan berkuatkuasa Jan 2012 ni..

Pengharaman dibuat kerana botol2 ini didapati boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekaligus mengganggu sistem fungsi tubuh bayi..

Smalam aku ade terbaca 1 artikel kt newspaper pasal botol susu ni.. Senang je nak bezakan yg ada BPA & yg free BPA.. Di belakang botol susu tu ada tertulis nombor kitar semula.. Jika ianya nombor 3, 6 atau 7, ini berkemungkinan botol tersebut mengandungi BPA.. Nombor 1, 2, 4 & 5 pula, bebas dari BPA..

Terdapat beberapa senarai botol susu yg free BPA.. Boleh check di mana2 supermarket atau kedai2 barangan bayi.. Antaranya Pureen, Avent, MAM, Medela, Safety Plus, Bumble Bee dan Pigeon.. Harga pula berbeza setiap brand..

So, ibu2 berhati-hati semasa membeli barangan keperluan bayi.. Lagi2 sekarang ni tgh banyak sales.. Check dulu semua barang sebelum membuat bayaran.. Happy shopping!~

20 April 2011

Azan Subuh

Pagi tadi.. 4.43 pg..
Ayah ketuk pintu ketika aku ngan hubby sedang nyenyak tidur..

"Long.. Long.. Arini kje tak?"

(Dah 2 hari xkeje.. MC sbb tak sihat.. Tu yg ayah tanye tuh..)

"Insya Allah, kje kot.. Sihat sket arini.."
"Ok, ayah dah nak g masjid nih.."

Aku tgk jam baru 4.43 pg.. Dah knape ayah aku awal sgt g azan subuh kt masjid tuh.. Ade kuliah subuh or kiamulail agaknye.. Aku dgr enjin kereta ayah.. Meluncur laju keluar dr kawasan umah..

Lebih kurang 5 minit ayah call aku..

"Assalamualaikum.. Long, pkul brape skang nih?
"Wsalam.. Baru nak masuk 4.50.."
"Laa... Ayah salah tgk jam la ni.. Ingat dah 5.50.."
"Tu la, pkul 4 lebih dh nakg masjid.. Pelik jap td.." aku gosok2 mata
"Hahaha.. Dhla, ayah balik dulu.. Jap lg dtg balik.." ayah tergelak sendiri

** Ni la jadi bile Pak Bilal terlampau komited ngan kerjayanye.. Hehehe.. Apepun bangga jadi anak ayah.. Hehehe..

19 April 2011

Cerita Seorang Teman~

Ade satu cerita yg nak dikongsi bersama.. Bukan utk mengaibkan sesiape.. Tapi sekadar renungan & menjadi iktibar bagi kite semua..

Ade seorang teman bertemu dgn aku, dan meluahkan perasaannye.. Mase tu dia telah bertunang & sdg merancang utk berkahwin..

Utk pengetahuan blogger, teman aku ini tidak bertudung.. Aku tidak mendiskriminasi org2 yg tidak bertudung.. Aku kwn dgn semua org.. Rambut sama hitam, hati lain2.. Tetapi, bila itu perintah Allah, kita wajib tunaikan.. Semoga kite semua dlm redhaNYA.. Insya Allah..

Dia mulakan cerita dgn menghela nafas pjg.. Dia bgtau bakal suaminya suka stylenye skarang.. Maksud aku, berskirt dan tidak bertudung.. Namun, sesekali dia ade berbaju kurung.. Tidak pernah bakal suami melarang.. Malah, bakal suami menyuruh mengekalkan pemakaiannye yg sebegitu selepas kahwin.. Pakai tudung, mcm org kampung kate bakal suaminye.. Aku terdiam.. Tak tau mahu beri respond mcm mane.. Takut tersalah ckp, terguris pulak hatinye..

Mak ayahnye antara org2 kuat masjid di kawasan rumah.. Mungkin juga mahu melihat dirinya memakai tudung setelah bergelar isteri.. Itu luahannye..

Ketika itu, aku masih bujang.. Blum berkahwin & tak pandai beri komen ttg rumah tangge.. Aku hanya kate "Isteri, anak & wanita solehah itu penghuni syurga.. Insya Allah.."

Kini dia telah bernikah.. Dgn lelaki yg same.. Masih begitu.. Tak bertudung & kini makin jarang berbaju kurung.. Sebagai seorg teman, aku hanye mampu mendoakan yg terbaik utknye..

15 April 2011

Sam & Esther

Esok we will scan our baby.. Nervous.. Xkesahla boy or girl.. Janji sehat.. Insya Allah.. Tq to my beloved husband.. For your support & love.. :*

Dah 6 bulan ni, mood agak swing.. Hati cepat sgt terusik bile tgk cite sedey2.. Pagi tdi aku sempat tgk dokumentari pasal budak2 xcukup makan & daif kat sebuah kampung di Uganda..

Disebabkan kemiskinan & nak cukup makan adik-bradik (Sam & Esther) ni sampai lumpuh xbole berjalan disembabkan penyakit polio.. Hanya seorang saudara perempuan (Jane) yang boleh berjalan & menjaga kedua-dua adiknye tu.. Sedey.. Sukarelawan yg dtg melawat pun sampai xboleh menahan diri, menangis melihat keadaan mereka...

Aku sharekan video ni utk tatapan korang.. Moga menjadi iktibar kepada kita semua.. Walaupun mereka berlainan agama & bangsa.. Tetapi, hidup berkasih syg tu kan universal.. [^_^]

14 April 2011

Samseng Jalan Raya?

Nak cerita sket pasal attitude pemandu Malaysia di jalan raya.. Bile org luar buat kajian, yg pemandu kita ni biadap, ada org marah, tak boleh terima.

Tp ape jd kt aku smalam mmg sah, yg pemandu kita ni berlagak samseng di jalan raya. Bukan semua la pemandu kita mcm tu.. Sesetengah je..

Aku elok2 bagi signal.. 3 kali.. nak masuk ke lane paling kiri.. Dia ni xbagi jugak.. Padahal jarak kereta dia ngan kereta dpn sgtla jauh.. Asal aku bagi signal, dia lajukan kereta dia.. Kali ketiga, aku siap angkat tangan mintak laluan.. Dia lagi tekan minyak, tak bagi aku potong sambil hon 2,3 kali.. Hampir kereta dia langgar kereta aku.. Biadap kan?

Kancil je bang oi.. Jgnla nak blagak samseng.. Kan baik klau org berbudi, kite berbahasa.. Ni la dia orang Melayu hilang adap sopan..

Aku igt abes kt ctu.. Aku terus je la ikut lane tengah tu.. Pastu kat blah kiri ni dia tekan2 minyak.. Konon nk bakar aku.. Aku pandang dia, agaknye sbb tak puas ati aku pandang dia tu yg dia start nak kejar aku.. Panic gak.. Last2 sampai kat tol Sg. Rasah, Klang dia & kereta Kancilnye yg tak brape hebat tu stuck kat tol lane tunai.. Kereta dh bratur pjg giler.. Padan muka ko BIJAKKKKK SGTTTT!! Aku cool je.. Jalan trus gune smartag..

Moral of da story.. Bahasa mencerminkan bangsa.. Ni lagi awak tu Melayu.. Malula sket.. Lelaki plak tuh.. Ape awk rase klau bende ni jadi pada mak awak, isteri awak, kakak or adik perempuan awak??

13 April 2011

Kelapa~

Alhamdulillah.. 6 month pregnant & still going strong.. Tq to my beloved hubby & my supportive families.. Luv u all so much.. Minggu lepas kaki dh mula bengkak.. Hehe.. Tp, hasil usaha En. Hubby mengurut kaki yang hampir serupa gajah ni, bengkak tu pun dh mula hilang.. Tq syg.. Lurveee youuu!!

Aritu, singgahla satu warung ni jual air kelapa.. Sementara dia beli air, aku pegi carik goreng pisang.. Lepas selesai membeli belah, aku masuk dlm kete..

"B.. Awk borak ape ngan makcik jual air kelapa tuh?"
"Ohh.. Dia pesan suh awak minum air kelapa byk2.. Lagi2 dh nak dekat bersalin"
"Baik hati makcik tu ye.. Insya Allah"
"Makcik tu kata, kulit baby nanti bersih, pastu senang nak bersalin.."
"Ok ok, pasni hari2 awk belikan air kelapa tau.."
"Blakang umah ayah banyak.. Nanti sy panjat!"
"Hahahahah.. Iyoolahhh!" tergelak aku jap

** Pokok kelapa tu ade la tinggi aku dlm 5 kaki 2 inci.. Dia nk panjat plak.. Apekahh??? Huhuhu..

08 April 2011

Cuppies for Kenduri Aidin

Tgh hari tadi berpusing kteorg satu Taman Medan.. Mencari di mana lokasi rumah Kak Fiza yang buatkan cupcakes utk kenduri Aidin esok.. Hehehe..

Tq ye Cik Farah kerana sanggup sesat barat.. Walaupun sbenarnye xla susah sgt mencari rumah Kak Fiza tuh.. Just xslalu sampai Kg. Medan tuh..

Order cupcakes yg sgt comel utk kenduri aqiqah Aidin esok.. Hope Kak Mariezka will like it.. Hehe.. Sambil2 tu nak try cream puff & choc cheese tart yang Kak Fiza buat..

Setelah ditry.. Sangat yummyyyyy!!!~~ Harga sgt muraahhhh!!~ Misi berjaya!! Yeeaayyy!! Huhuhu..

Bakat TV.. Lagi...

Anda berbakat dalam bidang nyanyian secara berkumpulan, tarian, bermain alat muzik, silap mata, ventriloquism dan komedi berdiri?

Jom sertai sesi uji bakat program ‘Bakat TV 2011’ pada 17 April 2011 (Ahad), pukul 9.30 pagi hingga 5.30 petang di Auditorium P. Ramlee, Wisma Radio, Angkasapuri, Kuala Lumpur.

Sila bawa bersama gambar bersaiz 4R dan salinan kad pengenalan. Maklumat lanjut, layari www.rtm.gov.my atau hubungi 03-22887567 / 7766.

Karnival RTM di Kuching, Swak

Datanglah beramai-ramai memeriahkan Berambeh RTM 65 Tahun Sempena Pelancaran TVi pada 9 dan 10 April 2011 (Sabtu & Ahad), pukul 10.00 pagi hingga 6.00 petang di RTM Kuching, Sarawak.

Pelbagai aktiviti menarik diadakan seperti pertandingan mewarna, jigsaw puzzle, permainan cuba teka, kuiz, pameran dan cabutan bertuah. Jangan lepaskan peluang bertemu artis-artis drama Gerak Khas, Sirah Cinta, Pak Kaduk dan Teratak Mahligai serta menangi pelbagai hadiah menarik.

Adik-adik yang ingin menyertai pertandingan mewarna, sila bawa bersama pensil warna. Penyertaan terbuka kepada adik-adik berumur 6 hingga 12 tahun, warganegara Malaysia. Jumpa anda di sana!

06 April 2011

Kek Kahwin Adik

Smalam jumpe ngan Kak Aida kat Giant Sek. 13, Shah Alam.. Kak Aida sgt sweet.. Baru first time jumpe tp cam dh knal lame..

Mmg motif kteorg berjumpe adalah utk menyelesaikan masalah kek kahwin adik aku yg 3 tingkat tu.. Huhu.. Kak Aida la penyelamat keadaan!!~ Hehehe..

So, setel dah satu bab.. Smalam dh pilih design & color utk kek tuh.. Harga sgt berpatutan & sume kek yg Kak Aida buat sgt chantekkk!~ Rambang mata plak nak pilih.. Hehehe.. Lepas setel bayar deposit kek, En. Hubby telah bermurah hati belanja kat Pizza Hut Shah Alam Mall.. Yeyyyy!!~ Tq b.. Luv u..

Sambil makan aku borak2 ngan dia..

"B.. Awak igt tak, ade satu hari dlm pkul 2pg sy kejut awak.."
"Kejut? Bile yang?"
"Tak igt, tp sy kejut mintak tlg urut kaki, kebas.."
"Ye ke??"
"Ye la.. Pastu, awk tanye.. Nak urut kaki kiri ke kanan?"
"Sy ckp dedua.. Awk kate ok.. Pastu, sy tgk awk mmgla tgh urut.. Tp bukan kaki sy!"
"Dah tu, kaki sape sy urut?"
"Kaki sendiri! Sahla tu ngigau!!" aku jeling dia
"Hahahaha" dia gelakk.. hampehh

Tq mama!!~

Smalam time kluar dinner ngan En. Hubby dia bgtau yg mama risau aku masih drive ke opis.. Dah 6 bulan larat lg ke bwk kete.. Manual plak tuh.. Hehehe..

Alhamdulillah, 6 bln pregnant ni blom lagi aku MC.. Dikurniakan kesihatan yg amat baik oleh Allah.. Xde pon morning sickness.. Cume malam biasela, sampai umah dh penat.. Sakit pinggang sikit je sbb badan dan makin 'comel'!!~ Hehehe.. Kaki pun agak krem bile main clutch, brek ngan minyak time balik keje.. Biasela Federal Highway mane la pnah xjemm...

Klang --> KL.. Klau xjem dlm 30 minit bleh smpai.. Klau jem, pnah stuck kat highway dekat 3 jam!~ Dh bleh sampai Johor dah tu.. Huhu.. Yang penting sentiasa berhemah di jalan raya! Hahaha..

** Tq mama.. Sbb risau kan sy, ambil berat pasal sy.. Ibu ayah sy pun risau gak.. Tp, sy mmg xnak menyusahkan org hantar sy pegi balik kje.. Alhamdulillah, sy masih lg boleh drive, insya Allah sampai due date.. Hehehe.. Doakan sy ye.. To En. Hubby.. Jgn risau ok.. Sy tau awk syg sy!! Heheh.. Poyooo!~

04 April 2011

ABPBH 2010

Shaheizy Sam sangat comel bawak ibunye naik pentas mase terima Anugerah Bintang Paling Popular 2010!! Sy sgt sukeee!~ Tahniah kpd semua pemenang..

**Ashraff Muslim & Shahir sangatt smart!!~ Huhuhu..
**Anuar Zain, jejaka malaya paling hebat di pentas malam td!! Hehehe..
**Lisa Surihani.. OMG sgt2 chantek!!!~
**Performance geng Raja Lawak, I likkkeeeee!~
**Usop & Abi Hurairah!! Korang sumpah lawak!!!~ Hahahaha

Dahh, tu je!~

01 April 2011

Tabung Bencana Kementerian Luar Negeri

Wisma Putra telah mengerakkan “Tabung Bencana Kementerian Luar Negeri (TBKLN)”. Tabung yang ditubuhkan di bawah Seksyen 9 Akta Tatacara Kewangan ini akan mengumpul sumbangan daripada rakyat Malaysia untuk disalurkan kepada mangsa bencana di Jepun.

Sumbangan boleh dibuat melalui cek atas nama “Tabung Bencana Kementerian Luar Negeri” dan layak dipertimbangkan untuk pengecualian cukai.

Maklumat lanjut, hubungi 03-8887 4341 / 4398.
Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight charts