16 July 2010

Ujian Saringan HIV

Alhamdulillah.. Selesai buat HIV test smalam..
Ujian HIV ni diwajibkan kepada semua bakal pengantin.. Dan sah dlm tempoh 6 bulan sbelum pernikahan dijalankan... Ujian saringan ni boleh dibuat hanya di klinik-klinik kerajaan yang tersenarai.. Boleh check di Laman Web Pejabat Agama Daerah masing-masing ye..

Smalam aku buat kat Klinik Kesihatan Pantai, Tkt. 15, Wisma Goshen, Jln Pantai Baharu (No. tel: 03-2288 1071).. Klinik ni mensyaratkan temu janji terlebih dahulu sbelum ujian dibuat.. So, call dulu ye sbelum nk dtg.. Ujian HIV hanya dibuat pada pukul 2 hingga 4 ptg shj.. Kite kene isi 2 borang & 1 kad pesakit.. Bayaran dikenakan hanya RM1.00.. Lps tu nama akan dipanggil.. Darah kemudian diambil dan keputusan akan dpt time tu gak.. Lebih kurang 5 minit.. Klau ade 1 garisan, korang bebas HIV & klau ade 2 garisan plak , korang akan jalani 1 lagi test utk pengesahan.. HIV +ve or -ve..

So, bakal² pengantin jgn lengahkan lagi ujian saringan ni.. Lps test kita akan diberi 2 salinan borang yg kita isi tadi.. Kaler kuning utk salinan jabatan agama & kaler pink utk simpanan sendiri.. Mudah je kan.. Ni contoh alat yg derang gune utk ujian HIV tu..

0 comments:

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight charts