29 July 2010

Popia Pisang

Aku nk try resepi ni.. Aku dpt kt surat khabar MEGA.. Tak igt bila tarikh.. Ni aku kongsi ngan korang ape yg aku sempat tulis..

Bahan-bahan:
Kulit popia (biase aku bli kt Tesco je)
Roti putih (aku slalu bli Gardenia)
Pisang (xkesahla jenis ape, yg ayah aku tanam blakang umah pisang abu)
Coklat masakan (ni pun bli kt Tesco je, kne cairkan)
Sedikit tepung jagung (utk tampal kulit popia)

Cara-cara membuatnya:
Bentangkan kulit popia pastu letak sekeping roti atas kulit popia tadi. Kemudian letakkan pisang yang dah dibelah 2 & lumurkan coklat masakan yg dh dicairkan. Lepas tu, gulung kulit popia tadi bersama roti/pisang/coklat kt dlmnye.. Lekatkan kulit popia tadi dgn tepung jagung yg dicairkan bersama air. Kemudian bole goreng & hidangkan utk family.. Nak lagi sedap, lepas goreng lumurkan popia td ngan lebihan coklat masakan tu.. Yummyyyy... Done!~

Yg ni contoh popia ngan pisang je. xtambah roti & coklat kt dalam. nanti aku dh buat aku post plak. Weekend ni nak try.. lalala~

0 comments:

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight charts