01 July 2010

Inai

So many things to do.. So little timee...
3 bulan je lagi.. Byk lagi yg blum setel.. Tp yg pasti aku nervous..
Aku lalui hari² ini dengan indah.. Walaupun ada ketika aku sedikit stres dgn keadaan sekeliling..

Entri harini nak diskas pasal inai kahwin.. Sbb aku dh pun tempah inai untuk nikah nanti.. Aku ade bace kt website JAKIM, ade fatwa yang cukup jelas aku rase.. Just nk kongsi untuk rujukan semua bakal pengantin..

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.

Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan.

Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.

Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.

Ok, clear dah? So, Kak Maimaz jadi ye inai saye tuh.. Huhu... I sukeee!~


Ni la hasilnya inai saya tu - updated 1/10/2010..
Taaaraaaaaaaaaaaaa!!0 comments:

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight charts