29 July 2010

Popia Pisang

Aku nk try resepi ni.. Aku dpt kt surat khabar MEGA.. Tak igt bila tarikh.. Ni aku kongsi ngan korang ape yg aku sempat tulis..

Bahan-bahan:
Kulit popia (biase aku bli kt Tesco je)
Roti putih (aku slalu bli Gardenia)
Pisang (xkesahla jenis ape, yg ayah aku tanam blakang umah pisang abu)
Coklat masakan (ni pun bli kt Tesco je, kne cairkan)
Sedikit tepung jagung (utk tampal kulit popia)

Cara-cara membuatnya:
Bentangkan kulit popia pastu letak sekeping roti atas kulit popia tadi. Kemudian letakkan pisang yang dah dibelah 2 & lumurkan coklat masakan yg dh dicairkan. Lepas tu, gulung kulit popia tadi bersama roti/pisang/coklat kt dlmnye.. Lekatkan kulit popia tadi dgn tepung jagung yg dicairkan bersama air. Kemudian bole goreng & hidangkan utk family.. Nak lagi sedap, lepas goreng lumurkan popia td ngan lebihan coklat masakan tu.. Yummyyyy... Done!~

Yg ni contoh popia ngan pisang je. xtambah roti & coklat kt dalam. nanti aku dh buat aku post plak. Weekend ni nak try.. lalala~

27 July 2010

Assalamualaikum Ustaz

Malam tdi aku, ayah, paklong & paklang pegi jumpe Ustaz Ayob.. Beliau adalah seorang Penolong Pendaftar Nikah (PPN), Kariah Masjid Dato' Dagang.. Disbbkan PPN perlu berjumpe ngan bakal pengantin perempuan sbelum membuat pengesahan, aku kne la pegi jumpe dia bersama wali & dua org saksi..

So, mlm tadi.. Alhamdulillah, semuanye setel.. Borang permohonan nikah dah complete & disahkan oleh PPN. Aku jadi neves plak.. Huhu.. Baru g jumpe PPN blum nikah lagi tuh.. Hari ni, ayah pegi pejabat agama Klang plak utk dptkan borang kebenaran nikah.. Hopefully semuanye berjalan lancar.. Insya Allah..


Smalam, klau ustaz tu tanye "Awak nikah kerana rela ke atau ade paksaan?".. Dah sure aku akan jwb.. "Ayah pakse sy sbb dia xsabar nak cucu!" Huhuhu..

Harini bangun lambat.. Kol 6pg bru tersedar.. Baju xgosok, bilek xkemas.. Adehh.. Minggu ni sangat malasss! Hmm.. Daaa~

25 July 2010

Dugaan.....

Airmata aku jatuh juga akhirnya.. Setelah beberapa hari aku bertahan.. Tapi, insya Allah aku akan terus kuat, bertahan & teruskan hidup utk org-org yg aku SAYANG!

Dugaan buat aku lebih dewasa.. Bile igt balik, aku nangis smbil bwk kereta mcm scene Ziana Zain dlm filem Maria Mariana je.. Tapi dia naik Harley Davidson la kan.. Dramaa sangattt.. Hahaha..

Apepun, aku rasa lebih lega.. Dan hari ni aku lebih HAPPY walaupun ibu jari aku tersepit kt pintu kete En. Tunang pagi tadi.. Darah beku dah dlm kuku nih.. Huhu.. Tula.. Byk sgt DOSA!

Okla, sbb aku suka sgt Kak Ziana dlm filem tu.. Aku share lagu dia yg best.. Korban Cinta.. Enjoyy!~


23 July 2010

Close-Up

Ni antara gmbar yg disnap oleh En. Takky secara eksklusif pada hari pertunangan aku.. Chantek ok.. Bukan akula.. Tapi gmbr yg dia snap nih.. Huhu.. Thanx En. Takky!~

Lambat upload sbb asek lupe je.. This was da happiest day of my life.. Tq all for coming.. [^_^]

21 July 2010

Crunchie Crunch

Ok, dah 3 minggu kot aku dok cari chocolate ni merata.. Finally.......... Pagi ni aku breakfast Crunchie Crunchh!!~ Puas hati sgt... Hilang sket stress mlm tadi...

Mkn coklat nih, teringt kt Wanbah. Hopefully semuanya baik² belaka & dia cepat sembuh.. Hmm.. Xde mood nk tulis pjg² hari ni.. I'm out!~

20 July 2010

Little Damia~

Finally... Dapat gak gambar baby girl ni.. Tq, abg nizar!~
Ok all... This is our beautiful little Damia... Welcome to da family!~

Take A Good Look At Yourself

Sbelum menghina, mengumpat org.. Sila la cermin diri sendiri dulu.. Kita semua pun bukan sempurna.. Knape la kita ni suke sgt menghasut, dengki, tabur fitnah, jaja keburukan orang.. Tapi pandai plak claim nk jadi muslimah/wanita contoh.. Mcm Siti Khadijah, Siti Fatimah, Aisyah.. Sorii.. Tapi xde sorang dari kita yg layak ok!~

Xmati kann klau satu hari xbercerita pasal orang.. Tpi mulut kita sume ni gatal klau xbercerita pasal org.. Huhu.. Biarla ape org nk kata, yg penting kita bahagia.. Manusia ni selagi tak MATI, selagi tu laa mulut xberhenti bercakap.. Cakap blakang beranila kan.. Depan² sgtla hipokrit.. Tak puas hati ckpla depan².. Mengapala nk mengadu domba kt orang.. Such a waste of time kwn ngan orang² mcm ni..

Aku pnah rase kne tikam dari belakang & hampir menyerah kalah.. Dan, xkurang juga aku pnah buat kt orang bende yg same.. So, wat i give i get back la kan.. Seperti ape yg aku tulis kt atas, AKU juga xsempurna.. Aku minta maaf pada sape² yg pernah aku lukakan dulu..

Aku dh dapat cash prize pun dari Allah.. Tp, alhamdulillah aku diberi peluang utk perbaiki diri.. Skang ni, dlm hati hanya ada CINTA utk org² yang aku sayang... U know who u are... Huhu.. Yang lain bende remeh, malas nk fikir.. Okla, renung²kan dan selamat beramal..

19 July 2010

Tabiat Org Kita...

Pagi tadi, drive pegi keje.. Mak aku dh siap tdo.. Maklumla, Klang - KL memakan masa 40 minit gak.. Aku kt blakang sebuah kereta MyVi, kaler biru.. Pemandunye seorg lelaki.. Ni bkn kes diskriminasi tau.. Just nk berkongsi pengalaman..

Aku kat blakang dia lebih kurang 4, 5 kilometer sbelum dia menghilang masuk ke susur Subang.. Ape yang aku nk cerita ni, ttg perangai sesetgh memandu kt Malaysia.. Salah sorangnye abg MyVi ni tadi la...

Dari 4, 5 kilometer aku kt blakang dia (fast lane).. Ade 4, 5 bende gak dia buang ikut tingkap kereta dia tuh.. Ni bkn rekaan, betul² berlaku pagi tadi.. Aku sempat tengok & kira ok..
1) Putung rokok
2) Tisu
3) Plastik
4) Straw
5) Flyers

Dahla kete aku btul² aku blakang kete dia.. Xde sivik langsung.. Agaknye separuh sampah kt Msia ni, sampah dia je.. Hampehhs.. Klaula abg terbaca blog sy ni, mmg sy tuju kat abang.. Sy siap simpan no. plate kete abg.. Huhu..

So, moral of da story: Peliharalah alam kita utk generasi akan dtg.. Jgn suke² nk buang sampah tgh jalan.. Kne kt org, susah nanti.. Ok.. Byee!~


16 July 2010

Ujian Saringan HIV

Alhamdulillah.. Selesai buat HIV test smalam..
Ujian HIV ni diwajibkan kepada semua bakal pengantin.. Dan sah dlm tempoh 6 bulan sbelum pernikahan dijalankan... Ujian saringan ni boleh dibuat hanya di klinik-klinik kerajaan yang tersenarai.. Boleh check di Laman Web Pejabat Agama Daerah masing-masing ye..

Smalam aku buat kat Klinik Kesihatan Pantai, Tkt. 15, Wisma Goshen, Jln Pantai Baharu (No. tel: 03-2288 1071).. Klinik ni mensyaratkan temu janji terlebih dahulu sbelum ujian dibuat.. So, call dulu ye sbelum nk dtg.. Ujian HIV hanya dibuat pada pukul 2 hingga 4 ptg shj.. Kite kene isi 2 borang & 1 kad pesakit.. Bayaran dikenakan hanya RM1.00.. Lps tu nama akan dipanggil.. Darah kemudian diambil dan keputusan akan dpt time tu gak.. Lebih kurang 5 minit.. Klau ade 1 garisan, korang bebas HIV & klau ade 2 garisan plak , korang akan jalani 1 lagi test utk pengesahan.. HIV +ve or -ve..

So, bakal² pengantin jgn lengahkan lagi ujian saringan ni.. Lps test kita akan diberi 2 salinan borang yg kita isi tadi.. Kaler kuning utk salinan jabatan agama & kaler pink utk simpanan sendiri.. Mudah je kan.. Ni contoh alat yg derang gune utk ujian HIV tu..

15 July 2010

Wedding Invitation

To be continued........................................

13 July 2010

Bengang!!

Agak bengang ketika ini!~

Ko sgt saiko.. Sila pergi jauh dari hidup aku!~

12 July 2010

Congrats Along!~

Alhamdulillah.. Segalanya dipermudahkan Allah SWT.. Sabtu, 10 Julai 2010, 11.45pg.. Lahirlah seorang lagi puteri dlm family kteorg.. Nur Damia.. Putih, gebu & yg pasti chantek mcm Maklongnye.. Hahaha..

Tahniah buat along sekeluarga.. Semoga diberi kebahagiaan dunia akhirat oleh Allah SWT.. Aminnn.. Sbb xde gmbar baby, i taruk dulu gmbar u dulu satu family (sbelum ade Damia).. Lydia dh ade adek jgn nakal² tau! Huhu..

09 July 2010

Honeymoon??

Alhamdulillah, semuanye berjalan lancar smalam..
Our new house is 80% ready.. By March 2011 dh bleh pindah masuk.. Smalam booking umah & skang ni tunggu loan lulus.. Harapkan yg terbaik.. Insya Allah.. Aminn..

Kad kahwin xsempat nak tempah.. Sbb urusan rumah telah mengheret kami dari pkul 10.00pg ke ke pkul 1.00 tengah hari.. So, terus g MidValley je.. Makan & tgk wayang..

Smalam sempat g Maybank Treats Exibition kt MidValley.. Boleh redeem treats point ngan Fireflyz tiket ke destinasi serata Asia.. Ni kire plan utk honeymoon la kan.. Huhu.. So, kteorg suh dia check harge tiket ke Medan, Indonesia ngan Phuket, Thailand.. Harga agak memberangsangkan especially ke Medan. RM1113.00 (Fullboard - Return flight + Full meals + Tour + Transport).. Ke Phuket agak mahal..

Nanti nk try check AirAsia plak.. Okla, dh pjg menaip nih.. Bye!~

Medan
Credit to ahmadzae.wordpress.com

07 July 2010

Raikan C.I.N.T.A

Happy 6th anniversary, my dear fiance!~
Love u with all my heart!

6 thn lalu, 7 July 2004 bermula segalanya.. Alhamdulillah.. Kini, kami hanya menghitung hari utk disatukan.. Mohon doa restu keluarga & kawan² agar semua yang dirancang berjalan dengan baik & dlm redhaNYA.. Aminn..

Utk keluargaku SYURGAku, tak terucap sayang buat semua..
Utk sahabat suka & duka - Wanbah, Farah, Yani & Nad.. I luv u all!~

Dan terima kasih CINTA @ Azarul 'Ariff untuk segalanya!~

Aku & dia di hari pertunangan 20 Februari 2010

05 July 2010

The Twilight Saga: Eclipse

8 July..

U can find me at MidValley Megamall, watching Twilight.. Huhu..
Hall 1, Seat B1 & B2, 4.00pm = RM29 (2pax).. Kecoh je kann.. Hahaha..

This is my 6th year anniversary (7/7/2010) gift from En. Tunang.. Dan seperti biasa, dia akan tido ye.. Sbb, aku yg pakse dia tgk.. Dia xpnah suke pun Twilight nih.. Huhu.. Thnx syg, sbb temankan saya.. Dan seperti biase gak, aku akan melayan perasaan bersama En. Jacob Black seorg diri.. Lalalala~

Actually Khamis ni amik cuti. Firstly, nk g Pejabat Agama Klang amik borang kebenaran bernikah & borang HIV. Pastu nk buat nametag opis kt PJ. Tercicir kt mane ntah.. Xprasan.. Lps tu, nak setelkan kad kahwin ngan Abg Suhaimi kt Kajang.. Design dh pilih.. Layout, map pun dh siap.. Tinggal nk bgi kt dia skali ngan deposit.. Janji nk blanje En. Tunang mkn Kenny Rogers.. Tu je gift utk anniversary.. Sbb aku xbyk duit cam dia.. :Þ

Ok, sambung sket pasal Twilight (translate ke BM).. Hahaha..

Sinopsis:
Dalam Eclipse, Bella sekali lagi dalam bahaya apabila kawasan kediamannya dihantui dengan beberapa siri kejadian pembunuhan oleh pontianak. Bella juga terpaksa memilih antara cinta Edward dan persahabatan Jacob. Dan dia tahu, pilihan yg bakal dibuat akan menimbulkan suasana tegang antara kumpulan pontianak dan serigala jadian. Bella kini berdepan dengan dilema, untuk membuat keputusan terbaik dalam hidupnya..

Pelakon:
Kristen Stewart, Robert Pattison, Taylor Lautner, Xavier Samuel & Bryce Dallas Howard

Pengarah:
David Slade



01 July 2010

Inai

So many things to do.. So little timee...
3 bulan je lagi.. Byk lagi yg blum setel.. Tp yg pasti aku nervous..
Aku lalui hari² ini dengan indah.. Walaupun ada ketika aku sedikit stres dgn keadaan sekeliling..

Entri harini nak diskas pasal inai kahwin.. Sbb aku dh pun tempah inai untuk nikah nanti.. Aku ade bace kt website JAKIM, ade fatwa yang cukup jelas aku rase.. Just nk kongsi untuk rujukan semua bakal pengantin..

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.

Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan.

Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.

Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.

Ok, clear dah? So, Kak Maimaz jadi ye inai saye tuh.. Huhu... I sukeee!~


Ni la hasilnya inai saya tu - updated 1/10/2010..
Taaaraaaaaaaaaaaaa!!



Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight charts