01 February 2010

Krabi, Thailand

Last year sempat g bercuti kt Krabi, Thailand. Best giler. Pegi 4 hari 3 mlm naik Air Asia mase promotion. Tiket pegi balik dlm RM150 je. Best. Sampai kat airport, dh ade taxi driver tunggu. Sbb dh booking awal² transport & hotel (through swadee.com). Takut susah plak nk cari. Maklumla, first time g sane. Mase aku pegi currency rate dia 100 Bath = RM 10.00. So, senang nk kire difference.

Dari airport trus Mr. Kun Tiger (driver) bwk g hotel. Aku duk kat The Verandah Hotel, Ao Nang, Krabi (online reservation through swadee.com). Jarak hotel ngan beach dlm 5 minit jalan kaki. Kat area ctu senang nak cari makanan halal. Lgpun, ramai pekerja restoren kt ctu dari Pakistan, Bangladesh. Dan yg paling best, tau plak derang ckp melayu. Kate derang, sbelum ni pnah kje kt M'sia.

Mlm paling cantik. Sbb sepanjang jln ke pantai dihiasi lampu. Dengan bunyi hon tut tut (sejenis pengangkutan mcm beca tp pakai motor) beserta lagu² bahasa thai yg derang pasang.

Kat Ao Nang setiap mlm Isnin hingga Rabu slalu ade night market. Byk barang hand made yg korang bleh beli kat sane. Food yg wajib try kt night market ni adalah pad thai, pancake & bbq chicken. Sume tu halal. Nk carik yg halal senang je. Kat board gerai derang ade simbol bintang & bulan sabit. Klau xpun, tanye derang 'Islam?' dan pastinya derang akan mengangguk! Biasenye peniaga Islam kt sane pakai tudung. So, senang nk tau derang Islam ke tak.

Hari ke-2 sempat pegi Island trip. Actually bole buat reservation trus kat driver (Mr. Kun Tiger). Either nak gi island trip or jungle trip (dia siap bagi catalog utk sume pakej yg dia offer). So, tinggal pilih je. Jungle trip ni termasuk jungle tracking, elephant ride & temple tour. Tapi aku pilih Island trip. Aku rase aku sorang je yg pakai tudung ikut trip tu. Huhu. Tp aku tgk xdela plak diskriminasi. Sume org dlm bot tu friendly. Byk tmpat yg aku pegi mase ikut trip tu. Bamboo Island, Monkey Island, Phi Phi Island. Pakej tu termasuk boat tour, snorkeling & lunch. Makan pun kt restaurant Muslim.

Hari yg ke-3 aku habiskan mase 1 mlm kt Krabi Town. Duduk kat The Greenery Hotel, Krabi (hotel ni aku xrancang pun nk duk cni, so aku mintak tlg Mr. Kun Tiger book skali). Sempat gi night market kt ctu. Yang paling murah, buah²an. Aku beli manggis sekilo RM1.00. Pastu bli nasik & lauk ayam pedas masak petai. Fuhh. Pedas & superb. Kat town ade satu shopping complex, Vouge. Barang² kt ctu bleh tahan murah. Aku sempat bli baju utk adek² & ayah. Utk kwn² opis, aku bli kek & kerepek ikan (pastikan ade logo halal tau). Untuk ibu & bakal mak mertua, aku blikan perencah tomyam 2 botol (ade logo halal gak). Hehe.

Hari ke-4, aku bertolak balik M'sia. Rindu nk gi Krabi lagi. Next time kot. Time honeymoon plak. Hehe. Okla, pjg dh aku tulis. Jom tgk gambar!~























>

0 comments:

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight charts